vrijdag 2 mei 2014

Nieuwe periode 2014-2018 met veel uitdagingen

De verkiezingen van 19 maart 2014 zitten nog vers in mijn geheugen. Natuurlijk een teleurstelling als je partij verliest en daarmee ook de kans dat je partij in een coalitie mee kan doen ziet verkleinen. Desalniettemin gaan we niet bij de pakken neer zitten en vol goede moed van start in de nieuwe periode 2014-2018 waar vele uitdagingen wachten voor Deurne. Zo hebben we het op korte termijn al over de toekomst van onze bibliotheek in Deurne. De drie transities in de zorg moeten per 1 januari 2015 door de gemeente zijn overgenomen met veel minder geld. Transitie van de agrarische sector is van groot belang om nieuwe verdienmodellen mogelijk te maken en te voorkomen dat we de agrarische sector gaan verliezen in Nederland en daarmee compleet afhankelijk worden van het buitenland. Gemeenschapsaccommodaties worstelen om voldoende inkomsten te genereren. Vrij recent nog hebben we de noodkreet van het Hofke van Marijke mogen vernemen. De gemeenschapsaccommodaties vervullen in wijken en dorpskern een centrale rol voor het behoud van de sociale cohesie en de leefbaarheid. We kunnen niet stil zitten en toekijken maar zullen actief een weg naar de toekomst moeten creëren.

Voor mij de reden om te starten met een wekelijkse blog waarin ik jullie mee zal nemen in de uitdagingen die op Deurne afkomen en de keuzes die daarin gemaakt moeten worden in het belang van u als inwoner van de gemeente Deurne. Afgelopen dinsdag hadden we de eerste fractie vergadering in deze nieuwe periode. De verkiezingen hebben er in ieder geval toe geleid dat we flinke uitbreiding van onze fractie hebben met verschillende nieuwe gezichten. Zestien man/vrouw sterk zullen we ons de komende jaren buigen over voorstellen van het college maar zullen ook zelf initiatief nemen om visies en voorstellen op de agenda te krijgen.

Gisteren avond (1 mei 2014) ontving ik pas het coalitieakkoord van de partijen DOE!, DeurneNU en VVD Deurne die twee weken geleden al de wethouders hadden gepresenteerd zonder inhoudelijk akkoord. Aanstaande dinsdag 6 mei 2014 zullen we in de raadsvergadering onze reactie geven nadat we het akkoord bestudeerd hebben.

 

Zondag is het 4 mei en dat is de dag dat we in heel Nederland Dodenherdenking houden en om 20:00 uur twee minuten stil zijn om alle overledenen van oorlogen te herdenken. Namens het gemeentebestuur zal ik het woord doen tijdens de herdenking in de Willibrordus kerk in Deurne-centrum. Vrede is geen vanzelfsprekendheid dat zien we op dit moment wel weer in de Oekraïne. Sinds de tweede wereldoorlog zijn er in de wereld steeds oorlogen geweest. Stil staan bij de gevolgen van deze oorlogen en het herdenken van de overledenen is belangrijk om samen een bijdrage te leveren aan de vrede. Geef daarom onze vrijheid door naar toekomstige generaties.