zondag 30 november 2014

40 jaar jong!


Afgelopen donderdag 27 november vond er een speciale avond plaats in het kader van 40 jaar bestaan CDA Deurne. De avond kreeg als thema “Proef het familiebedrijf”. Niet zomaar. Maar aansluitend bij wat het CDA is en waar het voor wil staan: een partij van de samenleving waarin ontmoeting en aandacht voor (regionale) identiteit centraal staan. Het familiebedrijf is daar een tekenend voorbeeld van. Deurne is rijk aan familiebedrijven en niet alleen in de agrarische sector maar ook in de detailhandel en die moeten we veel meer koesteren.

Op deze avond werden er gerechten geserveerd van bijzondere streekproducten van lokale (CDA) leveranciers uit de Peel. Hierbij kun je denken aan eerlijk vlees (Coop. Heydehoeve, Wolvarken, puur rundvlees) en bijzondere pure groenten (aardpeer, Yacon, Zwarte Rammenas, snijbiet e.d.). Al deze gerechten werden bereid door Ria Joosten catering. Ook de drank was natuurlijk ook oer Brabants van onder andere Bavaria.

Ik mocht in mijn rol als fractievoorzitter een terugblik geven op 40 jaar CDA Deurne maar ook zeker vooruitblikken naar de toekomst. Uiteraard kon de naam van de initiator daarbij niet ontbreken. Piet van de Meerakker was in de begin jaren 70 de drijvende kracht achter het samen brengen van 8 KVP afdelingen verspreid over de gemeente Deurne tot 1 nieuwe politiek partij CDA Deurne. In 1974 was het zover dat alle neuzen een richting in stonden. En daarmee 6 jaar eerder, dan het landelijke CDA dat in 1980 het resultaat was van het samengaan van de KVP, CHU en ARP onder bezielende leiding van Piet Steenkamp, een feit was. Uit mijn gesprek met Piet van de Meerakker in 2004, een jaar voor zijn overlijden, proefde ik nog steeds de enorme betrokkenheid en de passie voor het CDA. Iets wat me altijd is bijgebleven. En van daaruit hebben we 10 periodes mede verantwoordelijkheid genomen voor de ontwikkeling van Deurne. Daarin zijn vele keuzes genomen die Deurne veranderd hebben tot het Deurne van nu, een licht verstedelijkte kern met een ruim landelijk buitengebied. Daarin zijn goede keuzes gemaakt maar ook keuzes waar je later minder gelukkig mee bent. Is dat erg? Nee, als je het maar onderkent en het lef hebt om dan nieuwe keuzes te maken. Zo gaat dat ook in het bedrijfsleven. Geen keuzes maken en je kop in het zand steken getuigd ervan dat je geen moed en lef hebt. Wat dat betreft lieten de sprekers Ria Joosten en Peter Swinkels er geen onduidelijkheid over bestaan. Ondernemen is keuzes durven maken, lef hebben en het verschil maken. En ook duidelijk is dat je dat niet alleen doet.

In al die 40 jaar zijn er geweldig veel mensen betrokken geweest bij het CDA Deurne, raadsleden, burgercommissieleden en bestuursleden die het gezicht van het CDA Deurne bepaald hebben. Vele betrokken mensen die midden in de samenleving stonden en staan, kennis meebrengen van uit het bedrijfsleven, onderwijs, zorg, agrarische sector en ga zo maar door. Mensen die nauw betrokken zijn bij het uitgebreide verenigingsleven dat Deurne rijk is. Een volkspartij zoals het CDA Deurne hoort te zijn.

Die betrokkenheid, ook nu weer met een nieuwe generatie merk ik nog steeds. Het is voor mij een eer te mogen samenwerken in het huidige fractieteam met vele mensen, met vele achtergronden, kennis en kunde, die samen een geweldig breed fractieteam vormen. Dat is ook nodig om voor de komende 10 jaar, richting het 50 jarig gouden jubileum van het CDA Deurne als echte volksvertegenwoordigers de keuzes te blijven maken waarvoor de burgers ons gekozen hebben. Daar heb ik alle vertrouwen in. Want als ik zie hoe de jeugd de bijzondere avond “Proef het familiebedrijf” heeft voorbereid en heeft opgezet dan is dat dik complimenten waard. Dan kun je rustig zeggen het CDA Deurne is pas 40 jaar jong en heeft nog een hele toekomst voor zich.